söndag 30 augusti 2015

Kan man få bättre kreditbetyg genom att ta nya lån?

Detta inlägg innehåller annonslänkar.

Det här är lite halvkontroversiellt eftersom man absolut inte ska ta nya lån när man jobbar med sitt kreditbetyg, men ett sätt att komma ner på ett nivå som kan ge ett fint samlingslån är faktiskt att ersätta lån som syns på UC med lån som inte syns, trots att dessa nästa alltid är mer kostsamma. Det är alltså en kalkylerad förlust man gör för att "lura systemet" och därigenom få en högre kreditvärdighet trots att man helt plötsligt betalar mer i räntor och amorteringar än tidigare. Viktigt dock att man bara ger sig in i det här när man tror att det kan vara skillnaden på ett beviljat samlingslån eller ett avslag, och att det nya lånet faktiskt används till att betala bort synliga skulder.

För min egen del hade jag en väl utstuderad plan för det här om min ansökan till Bank Norwegian hade misslyckats (vilken den lyckligtvis inte gjorde), och det är främst ett sådant scenario den här planen är applicerbar på. Jag hade ett flertal kreditkort på totalt 45 000 kr som jag tänkte "trolla bort" genom två nya, dyrare lån och på så sätt sänka mitt kreditbetyg. Så illa är det nämligen ställt med lånekarusellen i det här landet att en försämrade ekonomi i form av lån som inte syns på UC innebär en förbättrad kreditvärdighet i bankernas ögon.

Rent konkret går det till så här: säg att det på din upplysningskopia finns listat ett antal lån, kanske ett par kreditkort och en varuhuskredit etc på en total summa som tillsammans uppgår till max 25 000 kr, eller hellre, något lägre. Dessa synliga lån kan då betalas bort genom att ta ett nytt lån hos Monetti eller Frogtail (upp till 50 000 kr), som antagligen innebär en högre månadskostnad då räntorna är rejält tilltagna, men man kan vara i ett läge där en kortsiktig förlust vägs upp av ett förbättrat kreditbetyg som kan möjliggöra ett stort samlingslån. Räkna lite på det och om förlusten känns acceptabel i förhållande till ett förbättrat kreditbetyg kan det löna sig i längden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar