söndag 3 februari 2019

Vad är en blank förfrågan?

En blank förfrågan uppstår när till exempel ett inkassoföretag tar en kreditupplysning för att se hur ekonomin ser ut när det finns en skuld att driva in. En vanlig missuppfattning är att det skulle vara alla förfrågningar som inte har en sökt summa intill frågeställaren, men så är inte fallet. Ofta är en blank förfrågan försedd med texten "ärendenr: XXXX". Det heter blank förfrågan eftersom frågeställaren inte är synlig för andra som tar en kreditupplysning efteråt, men du kan själv se vem frågeställaren är via minuc.se eller på din omfrågandekopia.

Exempel:

Blank förfrågan
Datum           Belopp kr     Frågeställare
2018-11-04                        Intrum Justitia ärendenr: 4443-2

Inte blank förfrågan
Datum           Belopp kr     Frågeställare
2018-11-04                        Eon
2018-11-03    30.000         SEB
2018-11-03                        Lendo

En blank förfrågan är oftast förödande för kreditbetyget, och det är kanske inte så konstigt då kreditbetyget ska vara en indikation på hur troligt det är att man drabbas av en betalningsanmärkning inom de närmsta 12 månaderna, och om ett inkassobolag inte fått betalt och vill se hur ekonomin hos deras "kund" ser ut är en sådan mycket nära förestående. Tyvärr har dessutom många inkassobolag satt i system att en eller flera gånger om året göra en sådan förfrågan för att se om något ändrats, och då fortsätter eländet tills skulden är reglerad. En skuld som genererar återkommande blanka förfrågningar bör man absolut prioritera att betala av, annars kommer man aldrig komma ur skuldfällan.

Det senaste året finns det indikationer på att UC dragit ner betydelsen av en blank förfrågan något (men det är fortfarande mycket illa), särskilt om den togs för länge sedan, men även om kreditbetyget inte blir fullt så dåligt som tidigare lär det vara en stor deal breaker för de flesta långivare, och har man fått en blank förfrågan är det nog bäst att man inte drar på sig fler förfrågningar under det år den fortsätter belasta kreditbetyget (eftersom man med all sannolikhet ändå inte kommer få något lån) och istället ser det som en möjlighet att komma ut ur det hela med en upplysning helt nollad från allt vad förfrågningar heter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar